2013. május 25., szombat

A kovászolásról, kezdőknek, és haladóknak...

Az idei nyár, kedvező időjárása, valamint Barátaim, Rokonaim adakozó kedve, és nem utolsó sorban, saját kiskertem bőséges termése arra ösztönzött, hogy ne hagyjak semmit kárba veszni. A frissen készült kovászolt finomságok minden alkalommal különleges kulináris élménnyel lepték meg barátaimat, családomat.


Az idei nyár, kovászolt finomságai, a teljesség igénye nélkül.

Június elejétől számtalanszor kovászoltam uborkát, hámozott dinnyehéjat, cukkinit, zöld paradicsomot sárgarépával, káposztát, cukkinit tökkel, patisszont, valamint ezen zöldségfélék különböző kombinációit. Mivel minden kovászolható ami cukrot tartalmaz, így széles a választék.
Kipróbáltam a hagyományos kenyeres, és a kicsit alternatívabb krumplis eljárást is. A kovászolásban a keményítő kulcsfontosságú szerepet játszik. A keményítő indítja be az erjedést, amihez már csak energia kell. Az energiát pedig az áldott napfény biztosítja.


Kovászolt cukkini, zöldparadicsom,

 sárgarépával (krumplis kovászolás)



Kovászoltam különböző fűszernövények hozzáadásával, úgy mint: kapor, kakukkfű, csombor, zellerszár, bazsalikom, csili, fokhagyma, újhagyma, gyöngyhagyma, lilahagyma. Ízlés szerint adható még hozzá szemes bors, mustármag, babérlevél. Van, aki tormát is tesz bele.







Kovászolt dinnyehéj csípősen.



Minden kovászolásnál közös volt a hozzáadott só mennyisége. Ez a rátöltött meleg vízhez literenként 1 púpos evőkanál só. Általában gazdaságosan használtam ki az üvegek befogadóképességét, így közel 2 liter víz kellett egy 5 literes üveghez. Tehát 2 evőkanál só üvegenként. Minden üvegnél közös volt, a kapor is. Eleinte frissen, később az erre a célra szárított, méretre vágott kaporszár. Mindegyik üvegbe került fokhagyma is.






Cukkini, tök, lilahagyma, kapor, kakukkfű, 
csili van az üvegben. 24 óra elteltével 
készült kép. Ez is krumplival készült.




Ha kenyérrel kovászoltam, a tetejére, ha krumplival, az aljára, közepére, és a tetejére is került a tejsavas erjedést megindító kenyérből, krumpliból. A többi az időjárás kegyeire volt bízva. Idén minden üveg szépen megérett, pár nap alatt. Ha nagyon jó volt az idő 2 nap, ha hűvösebb volt 4 nap kellett a szürethez. Keményebb zöldségféléknél mindig egy napot rászámítottam. A krumplival kovászolt zöldségfélék leve kevésbé volt zavaros. Nem kellett szűrni, iható, hűtve kifejezetten jó hűsítő. Egyik eljárással kovászolt mű tartósságáról sem volt alkalmam megbizonyosodni, mert a megromlás idején belül elfogyott. Azt olvastam, hogy a krumplival készült, kicsit tartósabb. A levét szűrés nélkül vissza lehet önteni rá, és hűtőben több hétig eltartható.

Bátran biztatok mindenkit a fűszernövények felhasználására is. A kapor mellé minden esetben tettem valami más friss fűszernövényt is. Szárított morzsolt fűszert nem javaslok. A nyár elején 10 cm-es darabokra vágott, és szárított kaporszár minden üvegbe került. A kaporral jól harmonizál a kakukkfű, a csombor, vagy borsikafű, bazsalikom, és a zellerszár. A zellerszárat szintén lehet szárítani.


Az uborka sem maradt ki a kovászolni valók közül. 

Kaporral, fokhagymával, csilivel. (kenyeres kovászolás)



A "szüret" után. Cukkini nagyon

csípősen. A lé iható maradt. Krumpli,
 és kapor hozzáadásával készült.
Mindenki ízlésétől függően kerülhet bele fokhagyma, gyöngyhagyma, vagy negyedbe vágott lilahagyma. Na és a csili. Minden üvegbe tettem. Hol többet, hol kevesebbet. Ez persze egyéni ízlés kérdése. Ha véletlenül nem lett tele az üveg, nem estem kétségbe, mert a hiányt más az elején említett zöldségekkel pótoltam.
Mindenkinek ajánlom, hogy a fűszernövényeket több rétegben adják hozzá, a jobb íz miatt. A kovászoló lé hamar átveszi a fűszernövények aromáját.


A kovászolás folyamán a zöldségfélék kicsit veszítenek térfogatukból, és ahogy megszívják magukat, könnyebbé vállnak, ezért igyekeznek az üveg felszínére. Javaslom tehát, az üveg megrakásának végeztével, a tartalom leszorítását. Ez megoldható akár a méretre vágott erőteljesebb kapor szárakkal, vagy az erre a célra, közepes erősségű műanyag élelmiszeres doboz tetejéből kivágott kereszttel. Ez utóbbi többször is felhasználható. Az üvegek alá minden esetben tegyünk tányért, vagy tálcát, mert az erjedés során a lé túlcsordul az üveg tetején. A vizet minden esetben pótoljuk!
Néhány nap izgalom után pedig nyugodtan szüretelhetünk.
A most következő képek magukért beszélnek.

Kovászos uborka kaporral, fokhagymával, csilivel.

 Kenyérrel lett kovászolva.



Kovászolt vegyestál. Zöldparadicsom, sárgarépa, kaliforniai paprika, 
vöröshagyma, fokhagyma, és csili.



Uborka, zöldparadicsom, cukkini, patisszon, kaporral, kakukkfűvel,  bazsalikommal, csilivel



Csípős görögdinnyehéj gyöngyhagymával. 

Krumplival volt kovászolva.

Szívből örülök, hogy mások figyelmét is felkeltették, az általam kipróbált, és másokkal megosztott, különböző kovászolási praktikák. Folyamatos kapcsolatban voltam az eljárásaimat követőkkel. Legnagyobb dicséret az, hogy mindenki megelégedéssel számolt be, az általa kovászolt "művekről"
Mindenkinek javaslom, tehát ezt az ősi eljárást, és biztatok, hogy akár a saját tapasztalataimat használva, vagy az általuk ismert kipróbált receptet követve, kovászoljanak bármit. Jó munkát, jó étvágyat!


Az általam kipróbált eljárást követve,  Bognár Andrea családja lakott jól
 a kovászos tökből, cukkiniből, uborkából.



A kovászolásról készített filmemért kattints ide:

Kovászolás kezdőknek, és haladóknak



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése